Strona główna Ślub i wesele Candy bar, czyli czym jest słodki stół?

Candy bar, czyli czym jest słodki stół?

przez Ślubna Przystań
0 komentarz
candy bar słodki stół

Candy bar, czyli słodki stół to wspaniały trend, który przybył do Polski zza oceanu. Estetycznie i ze smakiem przygotowane słodkości stają się alternatywą dla zwykłego ustawienia ciasta na stołach.

Nie musisz martwić się o to, że Twoje słodkości znikną w gąszczu sałatek czy przystawek. Słodki stół to również świetne dopełnienie całej aranżacji miejsca Twojego przyjęcia.

3 sposoby na słodki stół

Jeśli kiedykolwiek pomyślałaś o słodkim stole, na pewno przez głowę przeszły Ci pytania „Zamówić słodki stół? A może zrobię go sama?”. To właśnie dzięki temu udało się nam wyróżnić poniższe sposoby na jego posiadanie:

  1. Zamówienie go u firmy, która profesjonalnie zajmuje się takimi aranżacjami.
  2. Kupienie gotowych składników i/lub zamówienie ich w cukierni, ale aranżacje i dodatki wykonane będą własnoręcznie lub słodkości przygotowane samemu, a dekoracje zlecone zostaną firmie zewnętrznej.
  3. W 100% podjęcie się samodzielnego wykonania, czyli od pieczenia po aranżacje.

Opcja pierwsza = 100% gotowiec, czyli „wybieram firmę zewnętrzną”

Jeśli zdecydujesz się na firmę zewnętrzną, zapytaj ją, jakie informacje odnośnie sali będą potrzebne. Może zdarzyć się, że na część pytań nie będziesz znała odpowiedzi i wtedy niezbędne będzie skontaktowanie się z managerem sali.

Zalety: gotowe słodkości, wypełniacze i ozdoby przygotowane przez profesjonalistów, przywiezione bezpośrednio na salę

Wady: koszta, aranżacja niezgodna z oczekiwaniami, brak zgody managera sali na wejście firmy zewnętrznej na salę

Opcja druga = 50/50, czyli „chcę mieć w tym swój udział” 

Ta opcja sprawdzi się, jeśli chcesz się pochwalić swoimi zdolnościami. Mogą one opierać się na pysznych wypiekach lub na zniewalających dekoracjach. Sama wybierasz, który kierunek obierzesz i gdzie dodasz od siebie przysłowiową „wisienkę na torcie”.

Zalety: zlecasz innym podwykonawcom te rzeczy, w których nie czujesz się dobrze (np. pieczenie ciast, muffinów, eklerków), a swoich gości zaskakujesz swoimi zdolnościami (np. dekoracyjnymi), opcja tańsza niż wynajem w 100% firmy zewnętrznej

Wady: należy pamiętać o odbiorze słodkości/dekoracji, odpowiednim ich ustawieniu oraz czasie poświęconym na przygotowania

Opcja trzecia = 100% hand made, czyli „podziwiajcie moją pracę”

Jesteś z zawodu cukiernikiem, a może sama wielokrotnie przygotowywałaś słodkie stoły na imprezki rodzinne/wśród znajomych? Jednym słowem nie wyobrażasz sobie aby ktoś Cię w tym wyręczył! Opcja trzecia jest pisana właśnie pod Ciebie.

Zalety: niższe koszta niż przy zakupie gotowych ciast czy wynajęciu firmy zewnętrznej, podziw gości

Wady: brak czasu, konieczność koordynacji innych osób pomagających przy tym przedsięwzięciu

Jeśli wybierzesz opcję drugą lub trzecią pomyśl jak chciałabyś, aby wyglądał Twój słodki stół, co Ci będzie potrzebne, w którym miejscu chcesz go ustawić. Tak będzie Ci prościej stworzyć własną listę pytań do managera sali. Dla przykładu:

  • Czy mogę na salę weselną wnieść produkty, które przygotowałam sama?
  • Jakie dokumenty będą wymagane?
  • Co jeśli nie mam dowodu zakupu?
  • Czy jest możliwość spisania oświadczenia?

Jedno jest pewne – taka lista pytań oszczędzi Ci czasu i stresu. Już na samym początku będziesz wiedziała, na co możesz sobie pozwolić a na co nie.

Czym zachwyca słodki stół?

Fenomenem słodkiego stołu są:

Słodkości

Wśród pyszności i smakołyków, możesz postawić na bankietówki (ciastka na jeden gryz), makaroniki, muffiny, bezy, desery w słoiczkach, babeczki, cake popsy, lizaki, eklery, ciasta, ciepłe lody, popcorn, orzeszki, owoce w waflach, ptasie mleczko, żelki, pianki, czekoladowe fontanny, waty cukrowe itd. Jeśli zdecydujesz się na wesele w stylu boho/rustykalnym, dobrze byłoby, by Twoje słodkości przypominały kolor natury tj. kremowy, orzechowy, beżowy, czekoladowy – ziemisty. Mocniejsze akcenty kolorystyczne możesz przemycić w drobnych owocach, czy posypkach.

Słodycze na słodki stół - propozycja

Dekoracje

Jest cała masa możliwości wpływająca na dekorację słodkiego stołu. Dbałość o detal rozpoczyna się od naczynia, w którym i na którym znajdować się będą słodkości. Do wyboru masz naprawdę dużo opcji, od podtalerzy, pater, szklanych słoików, po drewniane plastry, skrzynki, plastikowe podesty, torebki, kartoniki, czy papilotki. Następnie przychodzi kolej na dekoracyjne wypełniacze i tu w roli głównej pojawić się może mech, tiulowe pomponiki, kwiaty, czy kolorowe wstążki. Interesującą opcją, a zarazem ukłonem w stronę gości będzie, podpisanie słodyczy (tabliczki z nazwami przy każdym rodzaju słodkości) lub zrobienie ogólnej tabliczki z miniaturowymi obrazkami. Dzięki temu Twoi goście będą wiedzieli, co kosztują. Ponadto, przy takich opisach możesz zaznaczyć, czy dany produkt zawiera laktozę i/lub gluten.

Tło

Zadbaj o ogólny wygląd Twojego stołu. Przyozdób ścianę znajdującą się tuż za nim np. „konstrukcją” z desek czy balonów na kole. A może podobają Ci się łapacze snów lub makramy?

Personalizacja

I jeszcze jedno. Dla podkreślenia unikatowości słodkiego stołu zadbaj o jego personalizację. Mowa tu o kruchych ciastkach z Waszymi inicjałami i/lub babeczkach z zadrukowanymi Waszymi imionami/zdjęciami opłatkach.

Może na ścianie za słodkim stołem powiesisz zdjęcia Twoje i męża? Niech każdy zobaczy, jaka Wasza miłość jest słodka! : )

dekoracja słodkiego stołu - propozycja

Słodki stół to naprawdę doskonałe rozwiązanie zarówno dla starszych, jak i dla najmłodszych uczestników weselnego przyjęcia. To również część aranżacji, dlatego warto zadbać o spójność stylu i kolorystyki.

Chcesz się podzielić opinią na temat słodkiej niespodzianki dla gości? Daj znać w komentarzu.

Spodobał Ci się ten artykuł? Poleć go znajomym! Kliknij w jeden z przycisków społecznościowych.

To również cię zainteresuje

Zostaw komentarz